Fjellokse / Smådalskjøtt

Garden:

Vi overtok på nyåret 2014 familiegarden Katevoll. Vi er ferskinger i gamet, men har skjønt at man med dagens landbrukspolitikk er tvunget til å tenke nytt. Landbruket i dag er en utfordring, spesielt i fjellbygdene. På garden er det melkeproduksjon og kjøttproduksjon samt store områder til fjells. Dette er noe vi vil ta utgangspunkt i og bygge videre på. Vi synes det er en selvfølge å benytte de unike ressursene vi har til fjells, det er nærmest vår plikt som Norske bønder. Vi brenner for garden, dyra og arbeidet vårt. Vi vil få noe positivt og meningsfylt ut av drifta på vår gard og kanskje blir det attpåtil både bærekraftig og spennende?!

I disse ferdigmatstider mener vi det er viktig å holde på gamle mattradisjoner. Vi jakter i egne skogs-og fjellområder på både elg, hjort og rådyr. Det er god etterspørsel og selger det meste av viltkjøttet vårt selv. Etter at vi tok over gården har vi også begynt å foredle en del av viltkjøttet. Blant annet har det vært et spennende prosjekt å lage egen "elgkurv" (spekepølse).

Med viltkjøttsalget merket vi at folk setter pris på rene smaker og gode råvarer. Det er dessverre ofte lite forutsigbart hva man får i kjøttdisken. Derfor tilbyr vi nå også fjelloksekjøtt av ypperste kvalitet og høster god respons på det! Målet er å selge all vår egen produksjon, med fokus på kortreist kvalitetsmat fra Valdres. Mye av kjøttet selges lokalt i Valdres, men det er stas at turister, hyttefolk og andre også har fått øynene opp for fjelloksene våre!

Kortreist mat:

Hver høst sender vi de 2-årige oksene (kastratene) våre til slakt. Dette er kastrerte NRF-okser som er født og oppvokst i fjellbygda Vang i Valdres. Etter kalving får de gjerne gå en stund ute på beite med sin mor. Siden blir de flyttet over i egen isolert kalveavdeling i vårt kaldtfjøs. Her bor de hele vinteren. Fra kalving har de fri tilgang på melk, tørrfôr og müsli. Etter hvert tilvennes de kraftfôr, salt/mineraler og grovfôr. Da får de også større boltreplass og kan fritt bevege seg på egne arealer både innen-og utendørs. Ute har de fôringsplass med fri tilgang på grovfôr og plass til alle, inne har de lun halmseng, salt og friskt vann. 

Utmarksressurser:

Dyrene våre er hver sommer med på å ivareta viktig kulturlandskap, som i dag er i ferd med å gro igjen. Vi benytter våre utmarksressurser og flytter oksene til fjells tidlig på sommeren. Her tilbringer de sin første sommer på vårt inngjerdede beite på Helestrønd, ca. 900 moh. De har flott havne på ca. 90 mål fra stølen vår og helt ned til Helinvannet. Den andre sommeren frakter vi dem opp til Smådalen. Her tilbringer de hele sommeren i vill høyfjellsnatur ca. 1.100-1.400 moh. Med inngjerdet havne på ca. 4.000 mål får de boltre seg med ubegrensede mengder saftig fjellgress, urter og vier. Tilskudd av salt og mineraler på matstasjoner er også utplassert i fjellet. løpet av oppholdet tar vi hyppige turer for å se til dyra og vitne det idylliske dyrelivet når oksene får kose seg fritt i høyfjellet 2-3 måneder hver sommer.

Derfor sier vi at Smådalskjøtt er vilt o` gøtt!

Unik kjøttkvalitet:

Kastreringen og tett oppfølging gjør fjelloksene rolige og sosiale. Når vi besøker dem kommer de gjerne løpende for en klapp og en godbit. Men det beste med kastreringen er den gode kjøttkvaliteten. Dette er forsket på og den entydige konklusjonen er at biffkjøtt fra kastrater er mørere og har mindre mørhetsvariasjon enn biff fra vanlige okser*. Det vil si man unngår de seigeste biffene.

I tillegg kan vi skryte av at oksene har gått på saftig fjellbeite over to sesonger. Utmarksbeite har en positiv effekt på kjøttets fettsyresammensetning. Plantefloraen til fjells har ulikt fettsyreinnhold fra hjemme i bygda og bidrar til ekstra høy ernæringsmessig kvalitet på kjøttet**.

Høyfjellsokser til salgs:

Vi selger i utgangspunktet halve, hele eller flere dyr. Mindre kvantum (stykningsdeler) etter avtale, se prisliste. Kjøttet slaktes og stemples på godkjent slakteri. Vi tar selv igjen kjøttet som blir fraktet til foredlingslokale i Valdres. Her mørnes kjøttet og skjæres etter hvert ned. Biffer og steiker mørnes lengst. Malekjøtt (frampart) nedskjæres umiddelbart. Kjøttet blir vakuumpakket og merket. Dersom det ønskes bein til suppe/kraftkoking, blir dette kappet, pakket og levert sammen med kjøttet etter avtale.

Slaktevekt på oksene er ca. 300 kg +/- ***. (Ca. 30% bein). Dersom det skulle være spesielle ønsker om oppdeling, ta gjerne kontakt. Dyrene slaktes i begynnelsen av september. Levering av ferskt kjøtt blir således medio/slutten av september. Vi fryser også ned kjøtt som vi selger utover vinteren/våren. Velbekomme!

* Kastratprosjektet ble ledet av Jan Berg ved UMB (Universitetet for Miljø og Biovitenskap), mørhetsmålingene ble utført ved Nofima Matforskningsinsitutt.
** Dette er også forsket på og var et samarbeid mellom Gilde Norsk Kjøtt og Bioforsk. De ville se om det var sammenheng mellom beite og kjøttkvalitet.
*** Det tas forbehold om at vektene varierer.

Alle priser er ink. mva. Det tas forbehold om en viss +/- toleranse på vekt/pris pga. deling og størrelse på dyret.

Bestilling via skjema under eller:
Torgrim Grøv og Siv Anita Katevoll
Mob. 905 18 439 / 957 22 135
Besøksadresse:
Tyinvegen 4986
2975 Vang i Valdres
Org.nr. 913016629 MVA
post@altpahytta.no
www.facebook.com/fjelloksefravaldres

BESTILL KJØTTFyll ut feltene under og send inn
Navn
Telefon
E-post
Velg type kjøtt og størrelseHelt dyr, partert og pakka (kr 149,- pr. kg )
Halvt dyr, partert og pakka (kr 159,- pr. kg )
Ytrefilèt (kr 440,- pr. kg )
Ypperlig helstekt, som biffer og roastbiff.Indrefilét (kr 510,- pr. kg )
Egner seg utmerket helstekt og som biffer.Kvernet kjøtt (kr 155,- pr. kg )
Entrecôte (kr 379,- pr. kg )
Fin som roastbiff eller biff.Mørbrad (kr 389,- pr. kg )
Egnet til steik, biff, roastbiff, gryteretter, fondue o.l.Flatbiff (kr 280,- pr kg )
Egnet til biff, roastbiff, gryte, fondue o.l.Rundbiff (kr 249 pr. kg )
Fin til surring.Bankekjøtt/lårtunge (kr 240,- pr. kg )
Til bankebiff, steik, gryter og rullader. Også fin til speking/røyking.Bogsteik (kr 189,- pr. kg )
Biffsnadder, steik, gryte, lapskaus, lettsaltet kjøtt m.m.Helt lår (kr 249,- pr. kg )
Kun på forespørsel.Kraftbein (kr 19,- pr. kg )
Ypperlig til hjemmelaget suppe og kraftkoking.Spekepølse/"Elgkurv" (kr 400,- pr. stk. )
Forbrukerpakning I (kr 3.100,- )
Ferdig partert, pakka og merka. Bestående av totalt 15 kg kjøtt. Ca. 8 kg kvernet kjøtt samt div. steiker og biff.Forbrukerpakning II (kr 6.100,- )
Ferdig partert, pakka og merka. Bestående av totalt 30 kg kjøtt. Ca. 17 kg kvernet kjøtt samt div. steiker og biff.
KOMMENTAR TIL BESTILLINGEN